فهرست مطالب

نشریه جستارهای باستان شناسی ایران پیش از اسلام
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رخساره اسفندیاری، سید ایرج بهشتی، محمد اقبال چهری* صفحات 1-16

    بر اساس شواهد باستان‌شناختی در دوره پیش از تاریخ، استان هرمزگان دارای ارتباطات فرهنگی با مناطق فارس و کرمان از یک سو و سواحل خلیج فارس و مکران بلوچستان از سوی دیگر بوده است. با توجه به اینکه در سطح منطقه کارهای باستان-شناسی اندکی صورت گرفته است، لذا هنوز مسایل و نکات مبهم باستان‌شناسی زیادی در دوره پیش از تاریخی آن مطرح است. یکی از محوطه‌های شاخص و نویافته منطقه، محوطه تم خرگوش در دشت حاجی‌آباد است که تعدادی ابزار سنگی و قطعات سفالی در یک بررسی باستان‌شناسی از آن به دست آمده است. این مقاله به مطالعه گونه‌شناختی 46 قطعه سفال محوطه و نتایج پتروگرافی 8 قطعه از آن‌ها با هدف گاهنگاری نسبی و شناخت بیشتر مشابهت‌های سفالی با سایر نواحی اختصاص دارد. پرسش‌هایی در این مقاله به شرح زیر مطرح گردید: 1. بر اساس مطالعه بر روی سفال‌های محوطه تم خرگوش، چه دوره‌های فرهنگی پیش از تاریخی در این محوطه وجود داشته است؟2. مقایسه یافته‌های سفالی و نتایج پتروگرافی آن‌ها در محوطه تم خرگوش، بیانگر شباهت با سفال‌های چه مناطق دیگری بوده است؟ مطالعه این قطعات سفالی با روش تحقیق کتابخانه‌ای- میدانی نشان داد که محوطه در دوره‌های مس سنگی و مفرغ دارای استقرار بوده است. مطالعات سفالی و نتایج پتروگرافی برخی قطعات در محوطه نشان داد که در دوره مس و سنگی و مفرغ دارای مشابهت سفالی با سنت‌های سفال‌گری استان فارس و کرمان و به خصوص تپه یحیی بوده است.

    کلیدواژگان: هرمزگان، محوطه تم خرگوش، سفال، مس و سنگ، عصر مفرغ
  • لیلا خسروی*، جمال شیخی صفحات 17-30

    بررسی و کاوش در محوطه میمه 2 در اثر ساخت سد میمه دهلران در استان ایلام و به منظور مستندسازی و حصول اطمینان از وجود لایه های باستانی و به دنبال سوالاتی همچون بررسی چگونگی استقرار، گاهنگاری، توالی فرهنگی و کاربری محوطه انجام شد. این پژوهش دارای ماهیت توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از مطالعات میدانی و کتابخانه ای به توصیف، بررسی مقایسه ای و تحلیل یافته ها پرداخته شده است. یافته ها همگی از بررسی سطحی به دست آمد و با وجود ایجاد 12 گمانه در بخشهای مختلف محوطه به نهشته های فرهنگی یا بقایای معماری برخورد نشد و به دلیل عدم وجود شواهد مرتبط با یافته های سطحی در گمانه های کاوش شده، به نظر می رسد که این پهنه در واقع یک محوطه باز پارینه سنگی به وسعت تقریبی 45 هکتار است که به عنوان محلی برای فعالیتهای مرتبط با تولید و استفاده از صنایع سنگی کاربرد داشته و سایر یافته ها شامل تعدادی قطعات سفال و بخشی از یک داس سفالی نشان می دهد که جوامع کوچرو از این محل به صورت استقرار فصلی در دوران مختلف تاریخی استفاده کرده اند. در دهلران توالی فرهنگی جامعی از دوران نوسنگی تا اسلامی معرفی شده اما اطلاعات پیرامون دوران پارینه سنگی اندک و محدود است و وجود محوطه هایی مانند میمه 2 با تراکم بالای دست ساخته های این دوران، می تواند تکمیل کننده این خلاء باشد و راه را برای انجام هر چه بیشتر مطالعات میدانی و تخصصی دوران پارینه سنگی در دهلران هموار سازد.

    کلیدواژگان: میمه2، پارینه سنگی، دهلران، ایلام
  • غلام شیرزاده*، رضا رضالو، کریم حاجی زاده، بهروز عمرانی صفحات 31-44

    دشت فراهان دشتی وسیع و هموار با زمین های مناسب برای کشاورزی است که در میانه استان مرکزی واقع شده است. این منطقه از نظر جغرافیایی به دلیل نزدیکی به مرکز فلات ایران از جهت شمال و شمال شرق و زاگرس مرکزی از جهت غرب و جنوب غرب دارای اهمیت جغرافیایی است. بررسی های باستان شناسی انجام گرفته در این دشت، منجر به شناسایی محوطه هایی از دوران مس سنگی تا قرون معاصر به طور ویژه استقرارهایی از فرهنگ یانیق در منطقه شده است. این استقرارها در جنوب دشت فراهان و در امتداد ساحل جنوبی دریاچه میقان در مرکز و جنوب دشت فراهان و در مسیر روان آب های جاری شده از سمت کوه های هفتادقلعه واقع شده اند. پرسشی که در این پژوهش مطرح شد این بود که جوامع یانیقی از چه مسیر یا مسیرهایی به غرب و مرکز استان مرکزی وارد شدند و اساسا چه عامل یا عواملی منجر به حضور آنها در منطقه شده است. به نظر می رسد، جوامع یانیقی با عبور از سلسله کوه های حاشیه شرقی زاگرس مرکزی، از دو مسیر شهرستان ملایر به سمت جنوب یا مسیر دشت فامنین به سمت شرق وارد حوزه استان مرکزی شده و در میان دره های میانکوهی غرب استان و میانه دشت فراهان استقرار پیدا کردند. وجود رودخانه قره چای در غرب استان مرکزی و همچنین رودخانه های فصلی که در حوضه دریاچه میقان جریان داشتند، می تواند از عوامل اصلی حضور آنها در منطقه باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ یانیق، فلات مرکزی، فراهان، سفال خاکستری
  • علیرضا هژبری نوبری، سید مهدی موسوی، عبدالکریم اسمعیلی *، شاهین آریامنش صفحات 45-58

    محوطه‌ی برده کنته در جنوب حوضه‌ی آبریز دریاچه‌ی ارومیه و در شهرستان مهاباد استان آذربایجان غربی قرار گرفته است. این محوطه مهم با آثار معماری دست‌کند صخره‌ای شامل مجموعه پلکان‌ها، تونل، چاله و دیوار تراش‌ها در نزدیکی محوطه‌ی گور دخمه‌ی فخریگاه قرار دارد. این پژوهش براساس هدف از نوع پژوهش‌های بنیادی و ماهیت و روش آن از نوع پژوهش‌های تاریخی و باستان‌شناسی به شیوه‌ی توصیفی و تحلیلی است. نگارندگان در این مقاله نخست به مانایان در شمال غرب ایران براساس پژوهش‌های تاریخی می‌پردازند و در ادامه نتایج حاصل از اولین فصل بررسی و لایه‌نگاری محوطه‌ی تپه برده کنته را بیان می‌کنند که به شناسایی استقرار مانا‌یی در آن انجامید. مطالعه و بررسی داده‌های سفالی به‌ دست آمده از اولین فصل بررسی و لایه‌نگاری این محوطه بیانگر آن است که محوطه‌ی مذکور از لحاظ زمانی متعلق به عصر آهن IIIبوده و آثار سفالی آن مشابه سفال‌های محوطه‌های مانایی همچون تپه قلایچی بوکان، تپه ربط، تپه زیویه، قلعه بردینه، زندان سلیمان و کول ‌تاریکه است.

    کلیدواژگان: تپه برده کنته، مانا، دوره ی آهن III، معماری دست کند صخره ای
  • زهرا ملک پور شهرکی *، فرشید ایروانی قدیم، حسن طلایی صفحات 59-74

    شمال‌‌غرب ایران یکی از مناطق مهم در عصر آهن ایران محسوب می‏شود. از مهم‏ترین آثار به دست آمده در این منطقه، آثار ساخته شده از مواد آلی بوده که ترکیبات آن‏ها بر پایه‏ی کربن است. این مواد به دلیل عدم ماندگاری‏ در محیط، در باستان‏شناسی، از اهمیت ویژه‏ای برخوردارند. بیشترین آثار ساخته شده از مواد آلی در شمال‏غرب ایران، از 9 محوطه استقراری و قبرستان به دست آمده است. با توجه به اهمیت فنی، کاربردی، تجاری، اقتصادی-اجتماعی این اشیا، و تاثیر آن‏ها در جوامع عصر آهن، این پژوهش در نظر دارد تا با بررسی این موارد، به پرسش‏های ذیل پاسخ دهد که فنون ساخت آثار شکل‌داده‏ شده از مواد آلی چه بوده و نقش تجارت فرامنطقه‏ای در ساخت و گسترش این اشیا چه بوده است و ساخت این اشیا چه تاثیری در ساختار اقتصادی-اجتماعی آن دوره داشته است؟ در نتیجه این پژوهش که با استناد به منابع کتابخانه‏ای و روش تحلیلی صورت پذیرفته، اشیا ساخته شده از مواد آلی مانند صدف، عاج و برخی از انواع چوب، به صورت ماده خام، یا نیمه تولیدی و یا محصول نهایی، توسط بازرگانانی از شمال‏غرب ایران، یا به واسطه‏ی آشوری‏ها و یا ساکنین زاگرس، به این منطقه‏ وارد می‏شد که نشان دهنده‏ی ارتباطات فرامنطقه‌ای بین آن‏ها بود. همچنین تولید این آثار در منطقه باعث رشد اقتصادی شد و طبقات مختلفی از صنعتگران را بوجود آورد که به نوبه‏ی خود در اقتصاد، هنر و ایجاد حرفه‏های مختلف در این منطقه تاثیرگذار بوده است. برای شکل‏دهی به آثار نیز از روش‏های مختلفی بهره برده‏اند.

    کلیدواژگان: شمال غرب ایران، فرهنگ عصرآهن، اشیا ساخته شده از مواد آلی، فن‏آوری، اقتصاد
  • حسین کوهستانی اندرزی *، کاووس خسروی صفحات 75-88

    تنگه‌ها از پیچیده‌ترین پدیده‌های ژیومورفولوژیکی محسوب می‌شوند. در اقلیم کوهستانی ایران، تنگ یا دربند به معبری باریک گفته می‌شود که از میان دو کوه با دیواره‌های بلند بگذرد و با ایجاد بند دفاعی و استقرار تیراندازان در بالا در دو سوی تنگ، از آن پاسداری می‌شد. از راهبردی‌ترین دربندهای ایران، دربند پارس در منطقه کهگیلویه و بویراحمد فعلی می‌باشد که دروازه ورود به ایالت پارس بود و هنگام حمله اسکندر مقدونی به پارس، آوردگاه و محل نبرد آریوبرزن هخامنشی با اسکندر گردید. به‌درستی جایگاه دربند پارس بر ما روشن نیست و کوشش محققان داخلی و خارجی و نظریات مختلف برای آشکار کردن موضع این جای نام، راه به جایی نبرد؛ اما همگی در وقوع جنگ دربند پارس در یکی از تنگه‌های منطقه کهگیلویه و بویراحمد اتفاق‌نظر دارند. از مهمترین پرسش‌های این پژوهش این است که دربند پارس کجاست؟ که با بهره‌گیری از بررسی میدانی، مطالعات جغرافیای تاریخی و با روش توصیفی- تحلیلی از میان گزینه‌های احتمالی انجام پذیرفت. با توجه به کمبود منابع در مورد دربند پارس، نگارندگان با کنکاش در متون تاریخی به‌سختی سطور مختلف مربوط به این جای نام را یافته و در رسیدن به جایگاه این دربند از آن بهره جستند. همچنین با بررسی‌های میدانی، کلیه دربندهای کهن و استراتژیکی در پهنه منطقه کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شد تا با تطبیق نشانه‌های داده شده از متون تاریخی، امکان جایابی و مطابقت با دربند پارس بررسی گردد و پرده ابهام در مورد مکان این دربند رفع گردد.

    کلیدواژگان: دربند پارس، هخامنشی، اسکندر، آریوبرزن
  • فرشاد میری *، رضا مهرآفرین، علیرضا خسروزاده صفحات 89-108

    با شکل‌گیری شاهنشاهی هخامنشی تحت رهبری کوروش و گسترش آن از سوی داریوش و جانشینانش تحولاتی رخ داد که تاثیراتی ژرف بر چشم‌انداز اجتماعی و اقتصادی ناحیه‌ی تخت جمشید برجای گذاشت. یکی از پیامدهای این تحولات، ورود گروه-های زیادی از مردمان سرزمین‌های تازه تصرف شده به این منطقه است که در بخش‌های مختلف سازمان اداری تخت جمشید به کار گرفته شدند. بایگانی‌های تخت جمشید، مستقیم و غیر مستقیم، طیفی از مباحث مختلف درباره‌ی جنبه‌های گوناگون حیات اجتماعی، مذهبی و اقتصادی کورتش‌ها را در اختیار قرار می‌دهند. این مقاله با رویکرد تاریخی و بهره‌گیری از تفاسیر و اطلاعات گل‌نوشته‌های منتشر شده از بایگانی تخت جمشید سعی در روشن کردن نسبی زوایای مختلف زندگی کورتش‌ها از جمله وضعیت اجتماعی و قانونی آن‌ها در جامعه‌ی فارس هخامنشی، ریشه‌های قومی و هویتی، نظام جیره‌ها و دستمزدها، میزان تخمینی جمعیت، نقش اقتصادی، سازمان نیروی کار و نحوه‌ی سازماندهی و مدیریت آن دارد. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که در بازه‌ی زمانی گل‌نوشته‌ها، جمعیت زیادی از کورتش‌ها از سراسر شاهنشاهی در قالب کارگر ساده، صنعتگر ماهر و متخصص، برده، کارگر آزاد و نیمه‌آزاد، سرباز و... جذب «اقتصاد شاهی تخت جمشید» شدند. سازمان اداری تخت جمشید با حسابرسی منظم به طرق مختلف وسایل معیشتی و رفاهی کورتش‌ها را فراهم می‌کرده است. در این سازمان، رییس تشریفات (به عنوان بالاترین مقام اقتصادی تخت جمشید) و مقامات تابع او (از جمله معاون و مقامات موسوم به «کردبتیش، شرمنه، دمنه و...) امر سازماندهی نیروی کار و تقسیم جیره‌ها را بر عهده داشته‌اند.

    کلیدواژگان: اقتصاد شاهی تخت جمشید، کورتش، نیروی کار، نظام جیره ها، هخامنشی
  • فاطمه کریمی *، سید رسول موسوی حاجی صفحات 109-120

    پس از سرنگونی دودمان ساسانیان و گسترش اسلام در ایران، بسیاری از پیروان زرتشت همچنان بر عقاید خویش پایبند ماندند. یک گروه از آنها زرتشتیانی بودند که به دلیل تشدید محدودیت‌ها به کشورهای دیگر از جمله هندوستان مهاجرت کردند. براساس منابع موجود ایشان بعد از تحمل رنج بسیار، ابتدا به جزیره هرمز رفته و بعد از فشار سیاسی اعراب و تصرف هرمز، به جزیره دیو و در نهایت بعد از چند سال به کشور هند مهاجرت کردند. درباره چگونگی استقرار ایشان در هند و سرنوشت آنها بعد از این مهاجرت منابع اندکی موجود است. طبق منابع باقی‌مانده، سنجان به عنوان اولین استقرار ایشان در هند نقش مهمی در تاریخ ایشان داشته است. از آنجا که تاکنون پژوهشی دراین باره صورت نگرفته است، این پژوهش سعی دارد با مطالعه منابع موجود اعم از متون تاریخی و دینی زرتشتیان و پژوهش‌های معاصر درباره آنها، به بررسی چگونگی شکل‌گیری شهر سنجان، جایگاه مذهبی آن نزد زرتشتیان و تاثیر این شهر در سرنوشت سیاسی و مذهبی ایشان در هند بپردازد. بررسی منابع تاریخی و داده‌های باستان‌شناسی تاریخ مهاجرت زرتشتیان را در اوایل سده دوم هجری و حضور زرتشتیان در هند را در همین تاریخ تایید می‌کند و نشان می‌دهد که شهر سنجان احتمالا اولین استقرارگاه زرتشتیان در هند در طی مهاجرت اولیه ایشان بوده است. همچنین این منابع نشان می‌دهد که سنجان جایگاه مذهبی بسیار مهمی داشته و تا زمان حمله مسلمانان به هند و حتی بعد از آن به عنوان مرکز دینی زرتشتیان به حیات خود ادامه داده است.

    کلیدواژگان: سنجان، پارسیان، زرتشتیان، سکونتگاه زرتشتیان، هندوستان
  • افراسیاب گراوند*، علی کریمی کیا، محمد علیزاده سولا، اردشیر جوانمردزاده صفحات 121-132

    از مهمترین سفال های عصر آهن شمال غرب ایران، ظروف مثلثی شکل می باشد که برای اولین بار از تپه حسنلو بدست آمده و اکثر محققان تاریخ آن را به دوره هخامنشی منسوب می دانند. براساس بررسی های باستان شناختی حوضه آبگیر سد سیلوه پیرانشهر، در مجموع 39 اثر باستانی شناسایی گردید که ظروف مثلثی شکل از مباحث نگارش پیش رو، از مهمترین یافته های این بررسی می باشد. این ظروف که عمدتا منقوش هستند بیشتر در فرم های کاسه، کوزه و خمره می باشند. در این خصوص پرسشهای ذیل مطرح می گردد؛ محدوده پراکندگی این نوع ظروف کدام مناطق را دربر می گیرد؟ فرضیه اصلی در این ارتباط، مناطقی از جمله غرب و شمال غرب ایران، شرق ترکیه، قفقاز و پاکستان را دربر می گیرد. آیا ظروف مثلثی شکل بدست آمده از بررسی های سد سیلوه تشابهاتی را با مناطق مذکور نشان می دهد؟ براساس مطالعات صورت گرفته، هم از لحاظ فرم و هم از لحاظ نقش تشابهاتی را نشان می دهد. و بصورت نتیجه نهایی می توان گفت میان سفال های محوطه های سد سیلوه و سایر محوطه های شمال غرب، غرب ایران و منطقه آناتولی تشابهات نقشی نسب به فرم سفال ها بیشتر دیده می شود.

    کلیدواژگان: ظروف مثلثی، سد سیلوه پیرانشهر، عصر آهن III، شمال غرب ایران، تشابهات منطقه ای
  • امین احمدی سیاهپوش، میترا شاطری، عباسعلی احمدی* صفحات 133-150

    شوشتر با داشتن محوطه‌های بسیار از دوران پیش ‌از تاریخ تا دوران اسلامی همواره یک حوزه جغرافیایی با غنای فرهنگی بالا محسوب می‌شده است. در این میان مطالعه بافت تاریخی شهر شوشتر در بازسازی فرایند زندگی اجتماعی ساکنان گذشته، شناسایی شاخص‌های معماری دوران مختلف و بررسی روند توسعه شهر اهمیت ویژه‌ای دارد. پژوهش حاضر در نبود امکان کاوش‌های هدفمند باستان‌شناختی به روشی توصیفی-تطبیقی-تحلیلی با تکیه بر مستندات باستان‌شناختی و مطالعات کتابخانه‌ای درصدد پاسخ به چگونگی شکل‌گیری، توسعه و تحولات شهری شوشتر در دوره ساسانی و دوران گذار از عصر ساسانیان به دوران اسلامی است. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش وجود آثار باستان‌شناختی از جمله تاسیساتی جهت بهره‌برداری از آب کارون که عمدتا به دوره ساسانی تعلق دارند، ضرورت ایجاد استقرارهایی را در این منطقه فراهم آورده است؛ از این‌رو احتمالا شوشتر در اوایل دوره ساسانی متشکل از چند استقرار جدا از هم بوده که بعدها در نتیجه گسترش فضاها به صورت شهری مستقل ظهور یافته است. هسته‌ اولیه شهر به علت شرایط مساعد زیستی، بدون نظارت نهاد حکومت شکل گرفته و بعدها با نظارت این نهاد از طریق مهاجرات افراد و گسترش زمینه‌های اقتصادی، توسعه یافته است. با ورود اسلام همانند روند حاکم بر ساختار شهری اکثر شهرهای ساسانی، ربض شهر در مقایسه با شارستان، اهمیت بیش‌تری می‌یابد؛ بر همین اساس مسجد جامع در خارج از هسته‌ اولیه شهر در مکانی که ظرفیت لازم برای توسعه شهری نداشت، ساخته می‌شود و بازاری در امتداد مسیر مسجد تا دروازه شادروان شکل می‌گیرد.

    کلیدواژگان: خوزستان، شوشتر، دوره ساسانی، تحولات شهری
  • سعید بابامیرساطحی صفحات 151-166

    تفسیر و تبیین داده‌های صامت و فاقد معنای حاصل از بررسی‌ها و کاوش‌های باستان‌شناختی، مهم‌ترین جنبه یک مطالعه علمی و دقیق است. رویکردهای متداول در باستان‌شناسی همان‌طور که ممکن است مفید واقع شوند، به‌‌همان اندازه نیز می-توانند موجب گمراهی ‌و در نتیجه تفسیر و تجزیه ‌تحلیل نادرست از یافته‌های باستان‌شناختی شود. یکی از پرکاربردترین رویکردهایی که باستان‌شناسان با استفاده از آن به تفسیر و تبیین مواد فرهنگی می‌پردازند، رویکرد قوم باستان‌شناسی است. با مطالعه و بررسی جوامع امروزی می‌توانیم بسیاری از جنبه‌های پنهان موجود در این یافته‌ها را آشکار سازیم. در محدوده سرزمین بختیاری سنگ به‌وفور یافت می‌شود و کوچ‌نشینان منطقه از این ماده بیشترین بهره‌برداری را برده‌اند. سنگ و بستر صخره‌ای این منطقه محل مناسبی برای ایجاد انواع سازه‌های معماری است. با توجه به تنوع چشمگیر معماری صخره‌ای در این منطقه، تمامی سازه‌های معماری را در گونه مقبره و با کاربری تدفین معرفی می‌کنند و این نوع معماری یکی از مواردی است که در بین باستان‌‌شناسان و پژوهشگران درمورد مفهوم کارکردی آن محل مناقشات و تشتت آرا بوده است. پژوهشگران و کوچ‌نشینان در تعمیمی نادرست تمامی معماری صخره‌ای را به‌عنوان بردگوری می‌شناسند و این عامل باعث بروز تجزیه و تحلیل و نتیجه‌گیری اشتباه و عامیانه در مورد این فضاهای معماری شده است. برای منسجم کردن هر مطالعه علمی ابتدا باید نوعی طبقه‌بندی و گونه‌شناسی دقیق ارایه شود و سپس هرکدام از مصادیق این ‌گونه‌ها در بافت مختص به‌‌خود مطالعه شوند و کاربری هریک مشخص شود. دراین پژوهش با روش تلفیقی میدانی و کتابخانه‌ای ابتدا با حضور در بین کوچ‌نشینان بختیاری بدون هیچ قضاوت و پیش‌داوری با فن مصاحبه و مشاهده اطلاعات مورد نیاز را گردآوری کردیم و سپس با استفاده از منابع کتابخانه‌ای تمامی فرضیات موجود در مورد کاربری این نوع معماری را جمع‌آوری کرده و در نهایت با طبقه‌بندی و گونه‌شناسی این فضاها،کاربردهای مشخصی مانند: مسکونی و استقراری، منزلگاه موقت و سرپناه احشام، آیینی و مذهبی و فضای تدفین، برج‌های دیده‌بانی، محل ذخیره آذوقه و غلات، محل نگهداری دفینه، را برای آن‌ها پیشنهاد دادیم.

    کلیدواژگان: کوچ نشینان، بختیاری، معماری دستکند (صخره ای)، بردگوری، قوم باستان شناسی
  • نرگس عبدی فر *، بهمن فیروزمندی شیره جینی صفحات 167-180

    سرزمین عیلام واقع در جنوب غربی ایران، مرکز یکی از کهن‌ترین تمدن‌های ایران باستان در هزاره‌ی سوم پ.م است. عیلامیان توانستند با ادغام منابع سرزمین‌های پست و بلند به قدرت رسیده و بیش از هر سلسله و امپراتوری‌ قدرتمندی در خاور نزدیک، حدود 2500 سال دوام بیاورند. تاریخ طولانی عیلام با توجه به تقسیم‌بندی تاریخی پژوهشگران به سه دوره تقسیم شده است: دوره‌ی عیلام قدیم، میانه و نو. دوره‌ی عیلام نو بر اساس منابع نوشتاری تاریخی با حکومت‌های بزرگی چون شاهک‌نشین الیپی در مرزهای فلات ایران و در خارج از مرزهای فلات ایران با آشور نو و بابل نو در میان‌رودان هم‌زمان است. حکومت مرکزی فرمان‌روایی عیلام جدید در سال 646 پ.م در پی حملات مکرر آشوربانیپال پادشاه آشور نو، برچیده شد و به‌نظر می-رسد درحدود اواسط قرن 6 پ.م و هم‌زمان با ظهور امپراتوری هخامنشیان، در این امپراتوری ادغام شده است. در این پژوهش سعی بر آن شده تا حدود و ثغور عیلام نو بعد از حمله‌ی آشوربانیپال را با توجه به یافته‌های باستان‌شناسی و منابع مکتوب عیلامی مشخص کرده، سپس میزان تاثیری که بر دوره‌ی‌ بعد خود نهاده را شناسایی کنیم. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده که به روش کتابخانه‌ای گردآوری شده است. این پژوهش نشان می‌دهد حوزه‌ی قلمروی عیلام نو، با توجه به نقوش برجسته‌ی‌کول‌فرح I، ‌اشکفت ‌‌سلمان (ایذه)، آرامگاه جوبجی ‌(رامهرمز) و ارجان (بهبهان)، که همگی در شرق قلمروی عیلامی قرار دارند، شهرهای مابین این مکان‌ها به احتمال زیاد تحت تابعیت مرکز سیاسی عیلامی نو در شرق بوده‌اند. علاوه بر مناطق شرقی خوزستان، آثار یافته‌شده از عیلام نو در لرستان (غار کلماکره) و ایلام (دهلران) و نقش برجسته‌های گورانگان و نقش رستم در فارس، نشان‌دهنده حضور و نفوذ عیلامی‌ها در این نواحی و شکل‌گیری سطحی از روابط پیچیده و برهمکنش‌های فرهنگی با ساختار‌های فرهنگی همگون در سطح وسیعی از جغرافیای ناهمگون است. بر اساس شواهد باستان‌شناسی موجود و منابع مکتوب، عیلامی‌ها نقش مهمی را در انتقال فرهنگ به ‌پارسی‌ها ایفا کرده‌اند. یافته‌های به‌دست آمده از محوطه‌های کلیدی عیلام نو مانند ارجان و جوبجی، بیانگر این است که پارس‌ها در طول این سال‌ها موفق به اخذ بسیاری از آداب و رسوم عیلامی‌ها شدند و در زمینه‌ی فرهنگی، به‌خصوص امور اداری، زبان، خط و... تاثیرات زیادی از عیلامی‌ها پذیرفتند.

    کلیدواژگان: حدود و ثغور، عیلام نو، آشور نو، هخامنشیان
|
  • Rokhsareh Esfandyari, Seyed Iraj Beheshti, MOHAMMAD EGHBAL Chehri * Pages 1-16

    Hormozgan province is located in the south of Iran.This region has had cultural relations with the interlocutors of Fars province and the south of Kerman on the one hand, and the coasts of the Persian Gulf and Makran of Balochistan on the other hand. Archaeological evidence suggests that the geographical location of the area provided the necessary conditions for the presence of human communities in prehistoric times. Given that little archeological work has been done in the region, there are still many ambiguous archaeological issues, especially in the prehistoric period. One of the most important and newly discovered site in the region is the Tom Khargoosh site in the village of Palangan and in the Hajiabad plain of Hormozgan province. Archaeological survey have uncovered a number of stone tools and pottery from the surface site.This paper is devoted to the study of the typology of pottery and the petrographic results of a number of them obtained from the surface of theTom Khargoosh. This article is dedicated to the typological study of 46 surface pottery pieces and petrographic results of 8 pieces with the aim of relative chronology and further understanding of the pottery similarities in this site with other sites in areas. Some questions were raised in this research as follows: 1. Based on a study of Tom Khargoosh site potteries in this area, what prehistoric cultural periods existed in the site? Comparison of pottery findings and their petrographic results in the Tom Khargoosh site, showed similarity with pottery from other sites?Typological-comparative study of these pottery pieces showed that the site was established in the periods of chalcolithic and bronze. The Tom Khargoosh site in the chalcolithic Age had a similarity to pottery with the pottery traditions of Fars and Kerman provinces. In the Bronze Age, painted potteries were obtained from the the Tom Khargoosh site, which is similar to the pottery of the Bronze Age sites in the southeastern part of Iran, and therefore the area has cultural ties with the southeastern region of Iran, especially Yahya Tepe.

    Keywords: Hormozgan, Tom Khargoosh site, pottery, chalcolithic, Bronze age
  • leila khosravi Pages 17-30

    Due to the location of Maymeh II in the basin of Maymeh Dam of Dehloran in Ilam province and in order to ensure the existence of ancient layers, it was surveyed and excavated. Documentation, study of establishment, chronology, cultural sequence and function of the site were important goals and questions of this research. Descriptive-analytical and descriptive research method, comparative study and analysis of finds with using field studies (Survey, Trenching and Excavation) and library studies are the methods of research. All finds were obtained from surface survey and no cultural deposits or architectural remains were found in the excavated trenches. Due to the lack of evidence related to the surface finds in the trenches, it seems that this area with an approximate measurement of 45 hectares is an open Paleolithic area. The other finds, including a number of pottery sherds and part of a clay sickle, indicate that the site has been used as a seasonal settlement by nomadic groups based in the area during various historical periods. There is a sortly comprehensive cultural sequence in Dehloran from Neolithic period until Islamic period which identified and introduced. But the knowledge about Paleolithic period is insufficient and sites such as Maymeh could be fill this gap with its artefacts. .

    Keywords: Maymeh, Paleilithic, Dehloran, Ilam
  • gholam shirzadeh *, reza rezaloo, karim hajizadeh, behrooz omrani Pages 31-44

    Farahan plain is a wide and flat plain with suitable agricultural land located in the middle of central province. This region is geographically important due to its proximity to the center of the Iranian plateau from the north and northeast and central Zagros from the west and southwest. Archaeological investigations in this plain have led to the identification of settlements from the Late Stone Age to the contemporary ages, especially the historical period. In the meantime, two Kura araxes sites with gray-black pottery were identified for this culture. These settlements are located to the south of Farahan Plain and along the southern shore of Lake Meyghan to the center and south of Farahan Plain. These settlements are located on the runoff of the water flowing from the Haftad qolleh Mountains. The question that arises here is from what direction or paths did the Kura-Araxes communities enter the west and center of the central province, and essentially what factors or factors contributed to their presence in the region. It seems that the Yanik communities enter the Central Province through either the Malayer to the south or the Famenin Plain route to the Central Province, crossing the eastern margin of the Central Zagros Mountains and settling in the midwestern valleys of the western province and the middle of the Farahan plain. The presence of the Gharey Chay River in the west of the Central Province, as well as the seasonal rivers that flowed in the Lake Meyghan basin, may be the major contributors to their presence in the region. The range of these populations extending eastward into the Iranian plateau is one of the other questions raised in this study. In this study, while studying the environmental conditions of the area, the causes and how these settlements were established in the area during the old Bronze Age and how to enter them.

    Keywords: yanik culture, central plateau, farahan, gray pottery
  • Alireza Hozhabri Noubari, Seyed Mehdi Mousavi, Abolkarim Esmaili *, Shahin Aryamanesh Pages 45-58

    Tappeh Barde Konte site is located at the south of lake Urmia basin in Mahabbad county in West Azarbaijan Province. This site which consists of rocky handmade architecture works such as stairs, hole, tunnel and engraved walls is near the Fakhrigah crypt grave site. Analyzing the pottery data obtained from survey and stratigraphy this site indicates that the site dates back to Iron Age III and its pottery remains resemble those found in other Mannaea sites such as Tappeh Qalaichi, Tappeh Ziwiye, Qal’e Bardine, Tappeh Rabat, Zendan-e-soleiman and Kultarike. This study, which is considered as a kind of fundamental research based on its objective and is a historical research presents the results of the first season of survey and stratigtrapgy of Barde Konte site which led to the identification of Mannaea settlement period in the site. Tappeh Barde Konte site is located at the south of lake Urmia basin in Mahabbad county in West Azarbaijan Province. This site which consists of rocky handmade architecture works such as stairs, hole, tunnel and engraved walls is near the Fakhrigah crypt grave site. Analyzing the pottery data obtained from survey and stratigraphy this site indicates that the site dates back to Iron Age III and its pottery remains resemble those found in other Mannaea sites such as Tappeh Qalaichi, Tappeh Ziwiye, Qal’e Bardine, Tappeh Rabat, Zendan-e-soleiman and Kultarike. This study, which is considered as a kind of fundamental research based on its objective and is a historical research presents the results of the first season of survey and stratigtrapgy of Barde Konte site which led to the identification of Mannaea settlement period in the site.

    Keywords: Tappeh Barde Konte, Mannaea, Iron Age III, Rocky handmade architecture
  • Zahra Malekpour Shahrki *, Farshid Iravani Ghadim, Hasan Talaei Pages 59-74

    Northwest Iran is one of the main areas in the Iranian Iron Age. One of the most important objects found in this area are objects made from organic materials which are carbon based compounds. These materials are of special importance in archaeological data due to their non-durability in environment. Majority of the objects made from organic materials in Northwestern Iran have been found in 9 settlement sites and cemeteries. Considering the importance of these objects from technical, application, commercial, and socio-economic points of view, and their impact on the Iron Age societies, this research intends to study these points and answer the following questions: What were the techniques used in manufacturing such objects? What was the role of trans-regional trade in manufacturing and expansion of these objects? What was the impact of manufacturing such objects on the socio-economic structure of that era? As an outcome of this research, which has been conducted based on library resources and analytical methods, objects made from organic materials such as oysters, ivory and some types of wood, were imported to this area by tradesmen from Northwest of Iran or by Assyrians or Zagros residents which indicated trans-regional links between them. These objects were imported in the form of raw materials, intermediate (semi-finished) or final products. Also, manufacturing these objects led to economic growth in the area and created different classes of craftsmen who in turn influenced the economy, art, and creating various professions in the area. Different methods have been used to shape the objects.

    Keywords: Northwest of iran, Iron Age culture, organic materials, technology, Economy
  • hossien kohestani andarzi *, kavos khosravi Pages 75-88

    Straits are one of the most complex geomorphological phenomena. In the mountainous climate of Iran, Tang or Darband is a narrow passage that passes between two mountains with high walls and is protected by creating a defensive barrier and placing shooters on both sides of the strait. One of the most strategic fortresses in Iran is the Persian fort in the area of ​​present-day Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, which was the gateway to the Persian province and became the place and place of the Achaemenid Aryobarzan battle with Alexander when Alexander the Great invaded Persia. The position of the Pars prison is not clear to us, and the efforts of domestic and foreign scholars and various theories to reveal the position of this place did not go anywhere; But everyone agrees on the outbreak of the Pars Darband war in one of the straits of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad regions. One of the most important questions of this research is where is Pars Darband? Using field research, historical geography studies and descriptive-analytical methods were performed from among the possible options. Due to the lack of resources about the Pars Darband, the authors, by delving into the historical texts, hardly found different lines related to this place and used it to reach the position of this Darband. Also, by field studies, all the ancient and strategic gates in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad area were identified in order to check the possibility of locating and matching the Pars Gate by matching the signs given from historical texts, and to remove the veil of ambiguity about the location of this gates. To be.

    Keywords: Darband Pars, Achaemenid, Alexander, Aryobarzan
  • Pages 89-108

    With the formation of the Achaemenid Empire under the leadership of Cyrus and its expansion by Darius and his successors, developments took place that had profound effects on the social and economic landscape of the Persepolis region. One of the consequences of these developments is the entry of large groups of people from the newly occupied lands into this region, which were employed in different parts of the Persepolis administrative organization. The archives of Persepolis, directly and indirectly, provide a range of different topics on various aspects of the social, religious and economic life of the Kurtaš. This article tries to clarify the relative aspects of the life of the Kurtaš, including their social and legal status in Achaemenid Persian society, by using the historical approach and using the interpretations and information of the Tablets published from the Persepolis archive. Ethnic and identity's, the system of rations and wages, the estimated population, the economic role, the organization of the force labour and how it is organized and managed. The results of the research show that in the time period of the Tablets, a large population of Kurtaš was attracted from all over the empire in the form of simple workers, skilled and specialized craftsmen, slaves, free and semi-free workers, soldiers, etc. They became the " Persepolis royal economy ".The Persepolis administrative organization has provided the courthouses with various means of subsistence and welfare through regular auditing. In this organization, the head of ceremonies (as the highest economic official of Persepolis) and his subordinate officials (including the deputy and officials known as "Kurdabatiš, šaramana, Damana, etc.) are in charge of organizing the force labuor and distributing rations.

    Keywords: Persepolis royal Economy, Kurtaš, force Labour, System of rations, Achaemenid
  • ateme karimi *, seyed rasool mosavi haji Pages 109-120

    After the overthrow of the Sassanid dynasty and the spread of Islam in Iran, many followers of Zoroaster continued to adhere to their beliefs. One group was Zoroastrians who migrated to other countries, including India, due to tightening restrictions. According to the available sources, after enduring a lot of Trouble and Suffering, First, they went to the island of Hormuz, and after the political pressure of the Arabs and the occupation of Hormoz, they fled to the island of Dave, and finally, after a few years, they emigrated to India. Few sources are available on how they settled in India and their fate after this migration. According to remaining sources, Sanjan, as the first of Zoroastrians in India, played an important role in their history. Based on the available sources, including historical and religious texts of Zoroastrians and contemporary research on Zoroastrians, this study tries to study how the city of Sanjan was formed, its religious status among Zoroastrians and its influence on their political and religious destiny in India. study of historical sources and archaeological data confirms the history of Zoroastrian migration in the early second century AH and the presence of Zoroastrians in India on the same date And shows that the city of Sanjan was probably the first Zoroastrian settlement in India during their early migration. These sources also show that Sanjan had a very important religious status and continued to exist as a Zoroastrian religious center until the Muslim invasion of India and even after that.

    Keywords: Sanjan, Zoroastrians, Zoroastrian settlement, India
  • Afrasiab Garavand *, Ali Karimikia, Mohammad Alizadeh Sola Pages 121-132

    One of the most important pottery of the Iron Age of northwestern Iran is triangular containers, first obtained from the Hasanloo hill, and most scholars attribute its history to the Achaemenid period. According to archaeological investigations of Silveh Piranshahr dam basin, 39 archaeological sites were identified in total. Triangular dishes are one of the most important findings of this study. Mostly imprinted containers are mostly in bowl, jar and pulp forms. In this regard, the following questions arise: what is the area of distribution of these types of containers? The main hypothesis in this regard applies to areas including western and northwestern Iran, eastern Turkey, the Caucasus and Pakistan. Do the triangular containers obtained from the Silveh Dam surveys show similarities with these areas? According to studies, it shows similarities both in terms of freckles and in terms of roles. And as a final result we can say that among the pottery of the Silveh Dam sites and other areas of northwest, western Iran and Anatolia, the similarities are more closely related to the pottery form. Keywords: Triangular Dishes, Silveh Piranshahr Dam, Iron Age III, Northwest of Iran, Regional Similarities. Do the triangular containers obtained from the Silveh Dam surveys show similarities with these areas? According to studies, it shows similarities both in terms of freckles and in terms of roles. And as a final result we can say that among the pottery of the Silveh Dam sites and other areas of northwest, western Iran and Anatolia, the similarities are more closely related to the pottery form.

    Keywords: Triangular Dishes, Silveh Piranshahr Dam, Iron Age III, Northwest of Iran, Regional Similarities
  • Pages 151-166

    Interpretation of implicit and meaningless data from archaeological studies and excavations is the most important aspect of a scholarly study. Conventional approaches to archeology can be just as useful as they can be misleading, resulting in inaccurate interpretations and analyzes. One of the most widely used approaches by archaeologists for interpreting and explaining cultural materials is the approach of the archeological people. Studying and examining modern societies, we can reveal many hidden aspects of these findings. Bakhtiari land abounds with rocks and stones, and the nomads are the ones who have exploited them the most. The bedrock of this area provides a good place to create all kinds of architectural structures. The rock architecture in this region has a considerable variety, and one of the issues that have been disputed among archaeologists and researchers about is the function of these structures as tombs and so-called slaves of Bakhtiari nomads. Researchers and nomads mistakenly generalize all those rock architectures as slavery, and this factor has led to erroneous analysis and vulgar conclusions. In order to suggest some other possible functions for these kinds of architecture, we combined the required field and library studies, first with objectively observing and interviewing Bakhtiari nomads in person, and then with going through library resources.

    Keywords: Nomads, Bakhtiari, Man, Made Cave (Rock) Architecture, Bardgoori, Ethnoarchaeological
  • Narges Abdifar *, Bahman Firoozmandi shireh ginny Pages 167-180

    Elam is one of the historical periods of Iran; This period extended to the south, center, and west, especialy southwestern Iran, and by the third millennium B.C. emerged as a coherent force that claimed to penetrate the political scene of western Asia. The Elamites achieved their power by combining the resources of the lowlands and the highlands, and they endured for more than 2,500 years, more than any other dynasty or empire in the Near East. The New Elamite period coincides with the Iron Age in Najd, Iran, and, according to historical-literary sources, coincides with great governments such as the Medes or emperors such as the Ellipse, and outside the borders of the Iranian plateau with New Assyria and Babylon in Mesopotamia. This regime was fallen in 646 B.C. by repeated and severe attacks of Ashurbanipal central government and seemingly abolished by the middle of the sixth century B.C., coinciding with the advent of the Achaemenid Empire. In this paper, using the library method, we have attempted to determine the boundaries of New Elam after Assurbanipal's invasion on the basis of archaeological evidence and Elamite literary sources; we also seek to identify its influence on subsequent periods. According to the reliefs of Kul-e farah I (Izeh), Eshkaft-e Salman, the tomb of Jubaji (Ramhormoz) and Arjan (Behbahan), they are all located in the east of the Elamite realm. The present-day cities of Baghmalek and Omidiyeh which are located between these places, have probably been part of the Elamite state after Ashurbanipal. Other peripheral areas, such as Hendijan, Bandar Mahshahr, areas from the west of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Provinces, and the eastern areas of Ahvaz, as well as Shushtar to Shoush, were most likely subject to the New Elamite political center in the east.

    Keywords: New Elamite, New Assyria, Achaemenids, boundaries